Akupunktúra

Az akupunktúra ősi keleti orvosi eljárás. A módszer tapasztalati úton alakult ki, már i.e. 3000 évvel ezelőtt ismertek voltak a mai kezelések alapjait képező pontok. Hatásának lényege, hogy a testfelület bizonyos pontjainak tűvel való ingerlése segít helyreállítani a szervezet belső szabályozó rendszereinek az egyensúlyát. Mindez akkor lehetséges, ha még nem alakultak ki maradandó elváltozások, károsodások.

A nyugati orvostudomány kb. 40 éve foglalkozik az akupunktúra tudományos hátterének feltárásával. A WHO az 1970-es években hivatalos gyógymódként ismerte el.

A hagyományos teljes test akupunktúra mellett kialakult az úgynevezett mikro-rendszerek kezelésének módszere is. Ennek helye lehet a fülkagyló, a skalp, a szájüreg, stb. Ezek közül a legelterjedtebb a fülakupunktúra.

Rendelésemen az alábbi két területen használom kiemelkedő eredményekkel a fülakupunktúrát:

Szénanátha tüneteinek csökkentése.
Különösen a parlagfű szezon képes nagymértékben megkeseríteni a betegek életét. A folyamatos orrfolyás, orrdugulás gyakorlatilag minden tevékenységükben gátolja őket, a tünetek okozta alvászavartól pedig egész nap fáradtak.
Tartós tűk behelyezésével elérhető a tünetek jelentős enyhülése, akár megszűnése is. A kisméretű, bőrszínű ragtapaszra applikált tűk szinte észrevehetetlenek, fájdalommentes a viselésük. Általában 10-14 napra biztosítanak tünetmentességet, az időtartam függ a pollenkoncentrációtól és az egyéni érzékenységtől. Egy parlagfű szezon ideje alatt átlagosan 3 kezelésre van szükség.

Fogyókúra támogatása az éhségérzet csökkentésével.
Ez esetben is tartós tűkkel történik a kezelés hetenkénti tűcserével. A kitűzött cél nem a drámai gyors fogyás, hanem a belső egyensúly helyreállítása, mely mellett az egészséges testsúly könnyebben elérhető, és hosszú távon megtartható.
A kezeléseket orvosi konzultáció előzi meg, mely során fény derülhet a fogyást gátló betegségekre (pl. pajzsmirigy alulműködés, rosszul beállított cukorbetegség), valamint az elhízás során kialakult betegségekre (magas vérnyomás, magas vérzsír szint, cukorbetegség). Az optimális testsúly elérése az esztétikai eredményen túl a vérnyomás, vérzsírok és cukorháztartás normalizálódásához is vezethet.

Gyakran kezelt egyéb betegségek:

mozgásszervi fájdalmak, ízületi gyulladások, lumbágó, térdfájdalom, sarkantyú, teniszkönyök, vállízületi fájdalom, befagyott váll, fejfájás, szédülés, alvászavar,
emésztési panaszok, reflux,

Érzékeny betegek kezelésére tű helyett lézerakupunktúrát használok.